onsdag 28 januari 2009

28 januari

Det blir en kort en idag. Dagen började dåligt med illamående och inbillad sjukdom. Efter en rivig föreläsning om filmens historia i stora drag och dess koppling till samhället utifrån gymnasiekursen mediekunskap A:s perspektiv hämtade jag mig lite och förberedde mig för en riktig prövning. Klockan tolv prick mötte jag fotograf Anton som skulle ta mitt porträtt till sitt projektarbete. Jag har vid några tillfällen sett på Top Model när Christina följt det på teven, och så som de känner sig som får kritik för att de poserar klumpigt, hjälplösa och förvirrade och oundvikligt fast innuti sin kropp utan möjlighet till överblick och kontroll (Sennetts torn i Keystone studios), så kände jag mig när jag låg på marken och försökte se sexig ut. Vi var utanför badhuset och två eller tre badgäster fastnade för synen innifrån badhuset och ställde sig för att glo. Jag uthärdade och hoppas att fotona blir bra. Sedan: projektarbeteshandledning, fika med Josef W, jonatan, Chr, Alma och Marcus.

Jo, jag gjorde ett fynd på Helenes antikvariat också! Bernard Noëls "En resa i vintern / Madame Mallarmé" som jag länge fingrat på i de affärer där jag sprungit på den, och nu fick till ett mycket överkomligt pris! Den ser jag fram mot att läsa.

Kvällen har jag skrivit bort, och upptäckt två nya häftiga band: Angel Corpus Christi och Dr. Lotech & The Minimal Man.

Present

Jag fick en present från Hejmort, som alltid är full av överraskningar. Det är bra att ha vänner som är fulla av överraskningar.


tisdag 27 januari 2009

Jag skalle

Käkmuskulaturen skiftar läge
                           så det knäcker
en anspänning  kallt
Karies spränger benens ytor
för söt för att
för liten    "du är så jälva sublim"
Han är ute och cyklar  Brasilien
distraktioner, kö
Du säger inte vad du vill säga
vad du innerst inne vet att du vill säga
jag vet       du vet          vi får inte del av det
istället      kast med litet projekt
hundra meter MSN
träning och färdighet  du blir inte färdig
färdas på stället  världen kommer dig till mötes
i en smiley, en liten krökt förryckt smiley
blush

27 januari

Någon sa att livet var seriöst. Att livet var en fråga, att det finns ett "bakom" och en "mening" som har företräde. Jag har köpt gubbskor, det är egentligen falsk imageföring, det är nog lämpligare att kalla dem för finskor, affärsskor, men idén är densamma: med skorna har jag bildat mig en ny väg, jag går på nytt underlag. Någon sa att jag var en av de där mediamänniskorna. Jag ville inte, men någon sa det ändå.  Jag funderade en stund på det tragiska i mediamänniskan, hur hon var utanför sin natur, på ett tragiskt sätt ryckt ur sitt sammanhang. Någon skrev en bok och påstod att det gick för fort, att vi inte hinner med, att vi blir förvirrade, att vi blir avtrubbade. Jag skriver fånigt. Någon sjunger att det finns ett ljus i någons ögon. Jag ser det inte. Jag arbetar för länge utan att ta i. Någon visade sovjetisk film under dagen, fick mig att fundera på hur skönt det vore att ta i. Jag hävdade en ungdomlighet, fick evigheten tillbaka, kunde inte säga emot. Någon la sig ovanpå tre staplade kartonger som innehåller en litteraturhistoria som ingen har packat upp på fyra år. Hon kom förbi med en lock och ett mynt, natten som planerna var att klara ut. Du såg så mycket äldre ut förr. Någon envisades att livet var seriöst, sedan att livet var seriositet och fåneri samtidigt, sedan inget alls. Lockar, faller utan mening, men vackert. En röd äppelkind. Det är kallt när någons vindar blåser och hela dagen har jag känt en kyla som fått mig att rista. Någon ristade in L+J på en arm första året på gymnasiet, någon blev konfronterad i killarnas dusch efter gympan. Någon fick en arg blick och kände livets intensiva hetta en kort sekund. Tack för problemen du tog ur hennes ögon, som jag trodde var där för evigt. Du gav det till henne. Vad jag ger henne? Med vänliga hälsningar J Andersson.

måndag 26 januari 2009

SNES 26 januari FROSTenSON

Det är för mycket videos på internet. Tillbaks till hur det var. Säkert på Jesus tid. Eller förr. Dess förr innan eller utan. UTOM. 2 röstebröd är tydligen bättre än fyra på en och samma gång. Ett var. Inget val. MARIO - min dator vill ha: OJ! RAM! marjo. Denna videon är som kareokeo. Du kan sjunga med. Texterna står i videon. Läs med om du känner dig männad. De flesta raderna är citat ut ur obskyra decktböcker. DIALÄCKt-somskånskansmåläänigskagötebarska!


REKLAM

Jobbade vidare på min fula reklamfilm för FEL2, skriften som kommer ut i februari och kommer vara den mest dekonstruerade bok som åtminSTÅNDe jag lyft och bläddrat i. Den här filmen blir bara mer och mer explosiv ju mer jag fördummar den, ungefär som kärnfysik. Just det, nu är klippet ljudlaggt, och det är jag som spolar alla instromenten! POLITÄRIÄTET!

26 januari - Om Skor

Efter små korta besök inne i alla stans skoaffärer hittade jag slutligen ett par nya skor som ganska bra motsvarade mina förväntningar på hur Joels vårskor 2009 skulle se ut. Christinas tålamod frestades nog lite, och hon var inte överdrivet entusiastisk från första början efter att jag gjort klart för henne att det var gubbskor jag var ute efter och inte ett par nya sneakers. Mina två kriterier på skorna jag ville köpa löd: 

1) de ska vara fruktansvärt mycket skönare att gå i än de oförskämt billiga Cheap Monday-converse-kopior jag har idag och som drastiskt decimerat mitt strumpbestånd på grund av slitskador

2) de ska vara gubbskor, vuxenskor eller bara ovanligt stilrena skor.

Så nu har jag vuxit upp och skaffat svarta finskor. För att demonstrera min vuxenhet har jag under kvällen loggat av MSN och ätit på restaurang med min fru. Hu hu hu hu...

Min fru säger: kattlådan ser äcklig ut! Skicka över den skivan och den skivan och den skivan! Nu nu nu.

Min katt säger: kela med mig, klappa mig, älska mig!

Min mage säger: snälla gör klart det och det och det, det ska vara klart imorgon, snälla gör det nu sitt inte bara där.

Jag skriver lite på en text som jag redan har skrivit. Slipar. Är nöjd med den. Inte det. Den. Sen såg jag en särskild bok på biblioteket idag, och jag var inte ens där, den bara syntes mig. Fyr för. Fy fö.

Vuxen ja. Nu lyssnar jag på Mendelssohn, Perahia som spelar. Fingrar fingrar, fötter stöter, tungor slungar, för jävern, djärvt stjärt. Bajs bajs bajs bajs bajs bajs bajs bajs bajs bajs bajs, jag control-copy:ar inte, bajs bajs bajs bajs bajs bas bas bas bas abas abbas abba, pater noster oster foster bajs bajs.

Hade möte med Cristian Opazo idag, om film, ve ske gere felm tellsemmens. FELM FER FEN!

Åh vad jag önskar att jag kunde danska. SP t N k.

SPT!

SPT! jag spottar fram det

SPT!

SPRRR!!!
SPRRR!!! ljudhärmar

DÄGBÄKÄN ÄR ÄNGÄN DÄGBÄK
dogboken or ongon dogbok

SLIT

Omtagning - Gjentagelse - Repetition

M. Essen i all ära, Nunaboken tar åtminstone hälften av produktiviteten i beslag

söndag 25 januari 2009

Vad hjorde man innan EMESSEN? Jobbade, förmodligen

Jeol
vill kunna tyska
ska börja läsa tyska hemma

Jessica
ääh

Jeol
har fett dataprogram som ska lära mig

data program

Jessica
kom in i en Ameliefrånmontmartre-våg alldeles försent i livet, kunde inte byta språk i sexan

Jeol
elakt, så går det när man inte hänger med i modet

när man inte har modet att hänga med

Jessica
vill hänga med modet

Jeol
vill hänga modet

Jessica
vill hänga med ett mod

Jeol
mord

Jessica
mördare

lördag 24 januari 2009

ALIEN STARTS

tror på utomjordingar
tror på dig
ett oss två oss tre oss
tvätt schmätt plätt
tre stjärnor ger oss syner
av oss själva
ovan från ovan ovan
i från
ifrån
fråni
fåni
kakofoni

Ryssland - svedja

Har sett en dokumentär om rysk vodka under eftermiddagen. Anslaget fick mig att tro att den skulle göra något bättre av min latenta romantisering av vodkadrickandets konst. Men nu sitter jag och tycker det är dumt att systembolaget har stängt. Jeltsin alltså. Och Kostja. Var på biblan idag innan vår sena lunch, fick en del läsning gjord och blev bättre kompis med nya mikrodatorn. Har äntligen tagit upp vänskapen med linux. Kan rekomendera distributionen Linux Mint 6, allt fungerar så att säga out-of-the-box, det känns väldigt olikt det linux jag har varit van vid. Jordglob, fältslag, säd, kamrat, oxe. 

fredag 23 januari 2009

Reklam

FEL Förlag ger ut ny skrift i februari. Textdeadline är 31 januari. Skynda på.

GIM - MIG

Som vanligt, ögonen värker efter att jag druckit vin och sitter sent framför datorskärmen, som jag gjort sedan jag gick på gymnasiet. Den mätta känslan, som inte sitter i magen, som inte sitter i huvudet, den sitter utanför mig, håller om mig. Trött och slätstruken, så platt. I bakgrunden någon glättig, milt utgjuten musik. Jag känner varat i mig, jag känner absolut ingenting. En stunds innerlig glömska och självmedveten samtidighet. Välsignade stund som bara vinets framfart kan jäsa fram, dessa passiverande syror från magen, utblandade med rennie, vatten och luft - jag andas andas andas. Hej, jag andas.

Kronan i verket, tiden

Kronofobi –
jag vill också få bi tiden
gå förbi den
bli i den, stå stilla eller gå
över den i den se
en gräns; ess en äää ärr ge
ge dig mot mig
inför mig
för in gim
bär ut mig

arkiv

22 januari


Kursstart i filmkunskap, positivt. Har försökt kommunicera hela eftermiddagen. Satte mig sedan i källaren på biblioteket och läste småtryck från 1930- och 1940-talet med anknytning till Kristianstad. Läste studier i Katarina Frostensons poesi. Fick läsa Martin Hägglunds introduktion av sitt inte alls originella men ändå originellt tillämpade "kronofobi" och känner att ja, jag kan jag också, jag kan också få bi tiden. Följde en bibliotekarie, var snäll. Tänker på mörka poeter. Jävlars. Don't fall in [...] to easy. Jag har lärt mig en viktig sak om mig själv: jag älskar Hermine och motsägare, säg emot mig snälla, och jag ska älska dig. Rosor, hjärtslag, kattsvansar. Svarta. Bäck.

onsdag 21 januari 2009

Christinas sång

Saxofun

Jag övar mig på att spela sax, och den här lilla saken gjorde både bra ljud ifrån sig och såg cool ut när man använde den. Jag spelar alla instrument, företrädesvis på tangentbordet. Hoho. SAXOFUN!


torsdag 15 januari 2009

JACK - Papegoja

Nu åker vi till Härnösand!

onsdag 14 januari 2009

Alla stod som frågetecken, sen sa hon:

Mina favoritord/kroppar

Gjorde en lista över mina favoritord just nu:

tystnad
hjärta
stjärnor
jordglob
händer
sång
väntan
tålamod
främmande
öppen
vila

I den ordningen. Gav dem kroppar att bo i. Alla bor i jordgloben. Och muskler.

måndag 12 januari 2009

söndag 11 januari 2009

lördag 10 januari 2009

Älskar youtube!

En annan av mina absoluta favoritpoeter!!! Wow...

Världens bästa poet, just nu

torsdag 8 januari 2009

Glaset skuggar

Om det urdruckna glaset står en liten bit från ljuset, säg skrivbordslampan, och jag sitter ytterligare en bit från glaset i linje med lampan, växer glasets genomskinliga konturer i form av skuggfingrar utåt från glaset längs skrivbordet och upp över min mage och precis till det ställe där, om man skulle gräva, hjärtat ligger. Nu står inte glaset så, men om det skulle göra det, skulle det se ut som om skuggfingrar försökte gräva sig in i min bröstkorg för att gripa tag om mitt hjärta, eller möjligen fettfläcka det som Christina brukar fettfläcka mina glasögon när hon vill vara riktigt taskig, och jag verkligen förtjänar det ska tilläggas. Det urdruckna glaset står inte alls i linje med skrivbordslampan och min bröstkorg, nej jag vet precis var det står. Ser du det? Klart du inte ser det. Det står precis så placerat i förhållande till fullmånen att glasets skuggfingrar i detta nu sträcker sig bort mot ditt hjärta, där du ligger och sover just nu, på en helt annan plats än där jag bor. Om vi lyssnar riktigt noga hör vi hur de färdas i detta nu, rakt mot dig. Du drömmer, men jag är vaken. Det är skillnaden. Det är allt som betyder något.


Men herre Gud, kan du, när klockan slagit mer än elva och mindre än sex, snälla, kissa sittandes! I går dammsög min granne hela lägenheten klockan ett på natten. Jag låg och lyssnade ett tag, sen tänkte jag på dig, skuggfinger! Grannen är bara en distraktion, något att sysselsätta det hyperaktiva fantasimaskineriet under pannan som fortfarande bär märket efter jorden med, en liten stund, på natten, när alla sover. Utom jag, och min granne.


Den som skriver så här till mig får gärna sluta lägga post-it lappar i mina byxfickor med osammanhängande berättelser. Jag vill dyka ner i snön, och smälta ner ihop med det smutsiga vatten som blir över när Naturen klockan fem på eftermiddagen gnider sina händer och tänker: jaha, nu var jag klar här. Vi är flera som håller tummarna. Kristall.


I Faderns och Sonens och den helige andens namn, mitt barn, Kristall, Chrystall, nu är du fri att gå ut på linan som vi sträckt ut åt dig mellan här och där borta. När du kommer fram där borta har du gjort din sak, och det är då publikens sak att applådera dig och ditt nummer. Dopet har givit dig all den träning ett barn kan behöva, resten är helt och hållet upp till dig. Vadsa? Nej, du får nöja dig med applåder. Det har räckt gott åt din mamma och din pappa och din mormor och din farmor och din farfar. Vadsa? Nej, honom pratar vi inte om här, flicka lilla. Gå nu, gå ut, se världen, dansa över linan, gör ditt nummer. Känns det svårt, känns det skakigt? Ta då detta rådet med dig:


Glaset har färdats hela denna vägen, du ser här, spår, bara för att komma just hit, till dig, i detta nu, men det står inte riktigt där. Skulle det ha stått där, skulle skuggan, du ser den där, som nu sträcker sig bort åt väggen där, då skulle skuggan sträcka sig längs denna linjen här och, ser du, din bröstkorg, här, där skulle den sträcka sig och se ut som små svarta fingrar som liksom vill gräva sig in i ditt bröst.


Är det inte lustigt att ett glas som vi ser rakt genom kan kasta så mörka skuggor?


Snart river folk ner sina adventsstjärnor, plötsligt hänger inga stjärnor i fönstren längre, då ska jag ha ätit upp min. Det lovar jag. Jag ska svälja den hel.

onsdag 7 januari 2009

Att jag inte får något gjort, och botemedlet


Det var så många saker som behövde göras, så många olösta saker. Ändå satt jag kvar i stolen och gjorde inget. När jag tänker efter har det varit så, eller möjligen blivit mer och mer så, det senaste halvåret. Att jag inte gör vad jag har att göra. Och där satt jag, i vetskap om att jag borde sätta igång för att i alla fall få något gjort innan dagen var över, att jag borde, men jag gjorde inget. Jag kollade om jag hade fått ett nytt mejl, jag hade visserligen kollat för fem minuter sedan, men det kunde inte skada att klicka på knappen en gång till, det kunde ju ha skickats ett nytt mejl till mig under de fem minuter som hade gått sedan sist, fem minuter är lite som åtminstone 2 dagar förr i tiden, när postverket och postmästare mätte upp ens tid, det kunde ha hänt jättemycket som jag just i den stunden inte hade en aning om, herre Gud ett nytt elfte september kunde ha hänt utan att jag visste något om det. Så jag klickade på knappen som sa åt min e-postklient, som för övrigt på egen hand loggar in på mejlservern var tionde minut och kollar om jag fått något nytt meddelande, att logga in på servern och se efter om det inte fanns något nytt brev som någon bekant skickat till mig för att berätta att den och den skyskrapan eller Eiffeltornet stod i brand, kan Eiffeltornet brinna? Det var ingen bekant som hade skickat ett brev till mig med nyheten att Eiffeltornet stod i brand, och med en bild bifogad som för att bevisa att Eiffeltornet faktiskt kunde brinna, jag föreställer mig att det pekar rakt upp i himlen illrött som upphettat järn, pulserande i övergående rött och gult, först sträcker det sig än högre upp mot himlen, växer när järnet mjukas upp, för att sedan, som efter en explosion eller urladdning, slaka ihop, böja sig ner mot sin egen rot, sorgligt och ledsamt, jag skulle full av reservation och kanske lite i chock ladda ner den bifogade bilden till min hårddisk och öppna den i Förhandsvisaren, programmet som min Mac visar bilder i som jag inte vill manipulera eller göra något spektakulärt med, för de syftena hade jag också olagligt nerladdade Adobe Photoshop och Apples egna iPhoto, som jag alltså inte hade betalat något för. Jag sitter alltså vid datorn och gör inget särskilt, när jag ändå sitter där kunde jag ju till exempel påbörja den där hemtentan jag hade kvar att skriva sedan förra höstterminen, om Islam ska den handla, men det tar emot.  Varför tar det emot att skriva en hemtenta? Jag har alltid tyckt om att skriva hemtentor, mycket hellre hemtentor än den veckolånga mardröm med de fyra sista timmarna som en sprudlande final öga mot öga med Satan själv som en salstenta innebär. Fy fan för salstentor! Fy fan för att ingen skickar mejl med bildbevis på ett brinnande Eiffeltorn till mig! Eller kunde jag samla mig och skriva det där förlåt-mig-för-att-jag-inte-läste-och-kommenterade-din-uppsats-du-ville-ha-hjälp-med-jag-har-helt-enkelt-haft-fullt-upp-mejlet till henne. Det tar också emot. Jag har förresten en idé om varför det tar emot att skriva hemtentan om Islam. Jag har en syndabock att skylla på, och den gamle geten stavas h-e-r-m-e-n-e-u-t-i-k. HERMENEUTIK. Det var för två och ett halvt år sedan, jag hade just sprungit in i väggen som Derrida ställt upp för alla seriöst syftande litteraturvetare (det är inte en mur, jag vet det nu, jag vet det nu men visste det inte då), och sökte förtvivlat efter en skyttegrav (nå, nu blev Derrida ett maskingevär från första världskriget, men kanske är det en mer passande bild, metaforerna börjar slita sig som skrämda hästar) att slänga mig ner i och ta skydd för den pepprade kulsalva som avlossats mot all min mening (bilden av Derrida, högröd i ansiktet av galen ilska och vansinnigt skratt skrikandes: ”Jag ska PEPPRA dig!!!” så att salivet flyger nästan lika snabbt som kulorna, får mig till och med att skratta IRL), när jag famlande på bibliotek och wikipedia jagade efter ett antidot för att rädda betydelsen, meningen, och hittade Hans-Georg Gadamer. Med Gadamer kom inte bara hermeneutiken, så som han urbaniserat den efter att ha adopterat den från Heideggers vilda svarta skog, utan hela det kontinentala tänkandet till min räddning, trodde jag då i varje fall, och gav mig stöd i mina fåfänga försöka att fäkta bort Derrida från allt mitt tänkande och all min verksamhet. Äh, orka att någon läser det här ändå. För att göra en lång historia kort så kom med det kontinentala tänkandet och kopplingen till religionsfilosofi som jag just då börjat läsa slutligen också en koppling till amerikanen John D. Caputos böcker om radikal hermeneutik. Ja för all del, men senare, kom också Heideggers tystnad till mig. Och Goethes tystnad, sedan tidigare. Poängen är att man inte längre ska ta den enkla vägen ut, sådan hermeneutiken måste vara efter Derridas kulsprutedusch, måste den vidhålla endast en sak: att aldrig sluta frågan om Varat, att aldrig ta den enkla vägen ut ur tänkandet, att hålla kvar frågan oavsett hur jobbigt det blir - eller: att inse omöjligheten i att ge adekvata svar, att endast kunna syssla med att uppmärksamma livets hålighet, problem, motsägelser, omöjlighet, brister, fel; för att förvandla det till en enkel och överskådlig att-sats. Jag skriver inte hemtentan om Islam därför att det är en omöjlig uppgift att ge ett svar på vad Islam är. Islam finns inte. Vad är då poängen? Inget jag vill ha att göra med i varje fall, jag är inte intresserad av meningslöshet. Jag har redan som deprimerad och förmodligen i en oförenklad samtidighet: både ovanligt förvirrad och klarsynt livsåskådning, målat den tavla jag vill stiga in i, jag är på väg in i: Galiléen. Det är den tavlan jag försöker att aldrig släppa ur sikte i min vardagsorientering, den jag alltid har för ögonen, som mål och mått för mina åtagande, och antagande naturligtvis. Så jag började inte skriva på varken hemtentan om Islam eller på det där brevet med ett genomtänkt förlåt. Hade jag bara kommit igång är jag övertygad om att jag skulle ha slutfört det. Men jag tog aldrig sats. Det var så många saker jag hade att göra, samtidigt rann tiden ur mig. Tiden rinner ur oss oavsett hur febrilt vi försöker simma uppströms. Vi är inga laxar som leker i forsande vatten. Vi är alla döda fiskar. Också Goethe, också Steve Jobs, till och med Barack Obama: alla är vi döda fiskar. Jag hatar känslan av att tiden rinner ur mig, tömmer mig på tid. Den enda anledningen att göra något driftigt, något mer än att förekomma mejlprogrammet med att kolla servern efter nya mejl, är att man för en tid glömmer bort att lida av hur tiden rinner ut. Förr eller senare gör den sig påminnd ändå, det vet åtminstone Goethe av de tre driftiga namnen jag räknat upp. De tre driftiga männen. Det är så jävla manligt att glömma bort tid. Så jävla manligt, det har det alltid varit, att rusa blint in i döden. Jag satt där och lät tankarna gå i dessa banor, hur jäkla feminin jag var, när det kom för mig att jag borde göra något helt oväntat, något helt originellt. Så jag såg runt mig, vad som fanns att arbeta med, det som stod till buds runt skrivbordet där jag satt framför datorn, där stod ju en dum jordglobslampa och lös i fönstret bakom datorskärmen och som skänkte arbetsrummet en varm belysning när det hade mörknat utomhus och taklampan inte var tänd, den ska jag bruka på ett nytt sätt tänkte jag. Jag fattade tag om den i roten, som om det var ett illrött Eiffeltorn jag greppade, men det här var bättre, mycket bättre, och utan att dra ut kontakten som försåg lampan med ström så att den kunde lysa, lyfte jag den lysande jorden upp en bit och svängde sedan runt den i en kort cirkulär rörelse och siktade rakt på min panna.

Vinter

Smakprov från bildserie på 11 bilder med tillhörande textsnutt som jag ägnat min dag åt att göra.

Idé

"Jag tänker besinningslöst isolera mig från alla.  

Bli ovän med alla, inte tala med någon."


ur Franz Kafkas dagbok 

15 augusti 1913.

måndag 5 januari 2009

lördag 3 januari 2009

En brevbärardröm

Så långt tillbaka jag kan minnas har posten alltid kommit fram. Också denna morgon väntade jag den vid elvasnåret, de senaste två åren var det just då den brukade skjutas ner genom brevinkastet och landa platt på min svarthåriga dörrmatta. Jag spetsade öronen för att höra när portdörren i trappuppgången skulle slå igen och annonsera brevbärarens ankomst. Ännu var allt stilla, tyst.
I köket gjorde jag en macka, jag hade visserligen redan ätit frukost, det gjorde jag alltid punktligt halv åtta, men det var inte ovanligt att jag tillredde ett litet mellanmål en timme innan lunch för att magen inte skulle bli helt uttråkad när jag satt och skrev vid datorn eller bläddrade i någon bok som jag redan läst ut. Om magen inte samarbetade fick jag sällan något gjort den där sista timmen, och läste jag något förstod jag knappt hälften av vad jag ville förstå. Min arbetsdag vid datorn börjar alltid klockan åtta, direkt efter frukost och ett rutinbaserat toalettbesök. Efter lunchen, som alltid firades mellan tolv och halv ett, fortsatte jag arbeta fram till treslaget, då jag stängde ner datorn och lämnade böckerna uppslagna till morgondagen. När jag var ledig skrev jag brev. Många brev. Säkert tusen brev på en månad. Nu åt jag mackan jag brett i väntan på posten, breven som alltid kom fram.

Han brukade vandra planlöst fram och tillbaka i sin lägenhet, alla vänner var sedan länge borta, han hade ingen utom sig själv. Varje morgon steg han alltid upp punktligt halv åtta, varje morgon åt han frukost, gjorde toalett och började sedan, när klockan slagit åtta, vandra fram och tillbaka mellan rummen. Alltid klockan åtta. Att klä på sig hade han inte brytt sig om på flera år, han drog istället på sig en grå, otvättad, löst sittande morgonrock när han steg ur sängen och hängde av sig den varje kväll när han kröp ner i sängen igen. I morgonrocken gick han runt med hasande steg i sin lägenhet, som var ostädad men ändå inte gick att uppfatta som särskilt smutsig för att den var så sparsamt möblerad. Knappt möblerad alls. Någon dörrmatta hade han inte, och när posten kom bredde de färgglada reklambladen ut sig över hallgolvet i en oordnad orgie av missriktade och bortslösade budskap, alla fyllde de honom med liv och lidande i ett och samma, färgerna livade upp hans sinnen, sprängde sönder de gråa hinnor som lagt sig som slem över hans närvarokänsla men ekade samtidigt av en värld där han inte hörde hemma, påminnde honom om hans bortryckthet, hans slängdhet på sophögen, fick honom att känna sig som en vårdslöst plockad blomma som slösade bort sin lyskraft kastad bakom en buske av ett barn som valt ut just honom på måfå. Just detta måfå var det som mest provocerade honom till den enorma tystnad och sinnesslöhet som han valt att bo i. Han gjorde absolut ingenting om dagarna, utom att då och då äta en macka i sitt kök, han åt alltid bara mackor. Alltid var ett viktigt begrepp för honom, det svor mot allt måfå som han avskydde i sitt liv och i sin värld. Alltid var den krycka av tålamod som han stödde sig på i väntan på det mest absoluta alltid han kunde föreställa sig med hjälp av sin fantasi, men han tänkte inte så ofta på döden, för det mesta försökte han låta bli att tänka alls. I den mån det var möjligt, och han var skicklig på det.

Jag har lärt mig att misstro det mesta som skrivs med den allvetande berättarrösten, som om distansen skulle innebära överblickens objektivitet, ett sanningsanspråk subjektet eller de på plats upplevande aldrig kan tävla mot. Jag tror inte att historieboken talar mer sanning än den menige soldaten som landsteg i Normandie. Jag tror inte på någon av dem. Både soldaten och historieboken bygger sin berättelse på egna värderingar, egna uppfattningar, egna perspektiv och en egen logik. De är påhittade, konstruerade berättelser. Man ska lyssna på sig själv när man hör berättelser. Man ska lyssna på sig själv och äta en eller annan macka man har brett på vägen. Nu sitter jag framför datorn och försöker formulera mig i dessa banor, försöker skriva en kritik av sanningsbegreppet i litteraturen. Om jag inte blev författare, skulle jag önskat att jag vore kritiker. Kritik hör till det skönaste människan har sysslat med. Kritik är att gå i dialog, att på allvar lyssna, först till berättaren, sen till sig själv, och sedan nysta ut hela upplevelsen på papper med ord som plötsligt vore de främlingar igen, helt nya och oprövade. Det är i sanning det skönaste man kan göra, bortsett från att skriva sina egna berättelser. Först kommer rösten, sedan förmågan att lyssna och reagera.
Jag har ätit upp mackan framför datorskärmen, skrivandet drog i mig som för att glömma bort att posten var sen. Skrivandet drog i mig så, att jag var tvungen att ta med mig mackan till arbetsrummet. Jag äter sällan på andra ställen än i köket. Jag ser ner på de som äter framför teven, jag ser förresten ner på folk i allmänhet som äger en teveapparat. De är slöa och lyssnar för lite. Varför dröjer posten just idag? Men att äta framför mitt arbete kan jag drista mig att göra ibland, om arbetet drar i mig som nu, om jag känner att orden snart trillar ur mig om jag inte använder dem, som nu. Klockan är snart halv tolv, vanligtvis har posten kommit vid det här laget.

Det hände att han sparade på några av reklambladen som han samlat upp från hallgolvet, och de blad han sparade på hände det ibland att han skrev svar till i form av små brev på små papperslappar. Han hämtade då fram ett litet pennfodral där han sparat några pennor som blivit över efter hans skoltid, och blocket som alltid ligger i köket bredvid kaffekokaren. Svaren bestod oftast av fula ord och anklagelser, han skrev dem snabbt och nästan tanklöst, som om en annan vilja drev honom, pennorna fick arbeta hårt och länge de stunder han satte sig för att skriva brev. Han kunde skriva uppåt tusen sådana lappar på en månad, men han skickade aldrig dem någonstans. När han var färdig lät han dem ligga i en låda på skrivbordet i arbetsrummet. Lådan öppnades bara när han öste ner nya lappar i den. Breven han skrev var alltid oadresserade.

När jag nästan givit upp hoppet om dagens post, nu hade det hänt att postverket gjort en blunder och missat mig, nu skulle jag för första gången jag kunde minnas inte få några svar på mina brev, nu skulle kvällen för första gången jag kunde minnas vara helt meningslös och ensam, inga brev skulle behöva läsas och besvaras, då ringde det på dörren. Det var konstigt, tänkte jag, det ringer aldrig på min dörr. Jag var tvungen att stå tvekande framför dörren innan jag vred om låset och öppnade. Är det posten som ringer på dörren? Kanske har jag så många besvarade brev att hämta att de inte går ner genom brevinkastet? Kanske undrar brevbäraren vad det är för populär person som bor här och som får så många brev? Kanske hoppas han att jag är känd från teve och kan tänkas signera en lapp som han senare på kvällen stolt kan visa sina barn för att de ska tycka att de har världens finaste pappa?

Han stod inför dörren som hade ringt, men vågade aldrig öppna.

I trapphuset stod mitt emot mig mycket riktigt en brevbärare, men det var inte en pappa med barn som tålmodigt väntade hemma på att han skulle komma hem med presenter och spännande berättelser, hon var en kvinna. Kvinnliga brevbärare har man ju hört talas om. Att hon var brevbärare såg man knappt med tanke på den sedvanliga uniform de ska bära, den gick knappt att urskönja bakom den enorma hög med brev som hon balanserade och knappt lyckades hålla upprätt framför sig. Det var så många brev! De tornade sig långt över hennes huvud och mössa och snuddade nästan vid taket i trapphuset. Ändå log hon inte, en brevbärare med ett sådant hedersuppdrag, med så många barn i famnen, borde ha lett kan jag tycka, hon log inte utan gav mig en ansträngd blick, hur hon lyckats ringa på min dörrklocka vet jag inte, sen sa hon med släpig, nästan viskande röst:
– Vous êtes monsieur Calais? jag såg att hon hade tydligt definierade mörka ringar under ögonen, hon såg riktigt trött ut, ja till och med utmattad.
– Ehh, no madame. I am so sorry. I am not monsieur Calaes. Jag hade inte brukat engelskan sedan min skoltid, den var inte lika vass som mina pennor därifrån. Jag kände mig något pinsam och liksom släppt ut i tomma luften när jag övade mig på utländska inför en främmande människa och brevbärare till på köpet. Hon såg märkbart frustrerad ut över mitt svar men ändrade inte tonläge eller röst när hon på nytt tog satts och frågade.
– Vous êtes monsieur Andersson? Karl Henrik Andersson?
– I am so sorry, madame, but I am not either monsieur Andersson.
– Vous êtes monsieur Bergh?
– No, monsieur Berg is not who I am, eh neither. But it says here on my door who I am, don’t you know? It says here I am Charlesson, Sam Charlesson. That is who I am, don’t you have any letters for me to give me there? Jag pekade förväntansfullt mot hennes hög av brev. Hon gav mig en tom blick men som efter några sekunders uttryckslöshet glimmade till som om hon förstått något. Jag bestämde mig för att vara nöjd med min engelska, den hade nått fram, även om det tog lite tid.
– Pourriez-vous tenir ceci pour moi une moment? Jag lyckades inte förstå vad hon sa, men tog emot högen med brev som hon liksom hoppfullt lutade över mot mig. Förmodligen bad hon mig hålla högen med brev åt henne en stund medans hon skulle leta upp mina brev som förmodligen hamnat fel i sorteringen. De var ju uppenbarligen inte alla till mig, även om jag inte helt gett upp hoppet om att åtminstone halva högen skulle vara det. I samma ögonblick som jag tagit över högen med brev log hon triumferande mot mig, ringarna runt ögonen liksom löstes upp och försvann och ett tacksamt och kanske, kanske lite medlidsamt leende spelade över läpparna mot mig. Spelade över läpparna som blev suddiga, vaga i konturerna, liksom ögonen, och det otvättade feta håret, allt löstes liksom upp, försvann framför ögonen på mig. Och samtidigt som brevbäraren blev tunnare och tunnare i luften, kände jag hur en tyngd började trycka mig mot dörrtröskeln där jag vilade hälarna. Som om någon lade tegelsten efter tegelsten på mina axlar och höll på att bygga en mur där ovanpå. En mur mot vad? En klagomur? Nu stod ingen brevbärare framför mig. Leendet och en tår, kanske av glädje, kanske av meddlidande, var det sista som syntes och så hörde jag en lika viskandes och släpigt röst som förrut, men nu ur tomma luften:
– Merci, monsieur Charlesson. Och med ens visste jag med öronbedövande säkerhet och med fötterna begravna i sten: det var nu ålaggt mig att dela ut alla dessa brev, vart och ett var tvunget att nå sin rätta mottagare, och jag hade bråttom att få dem utdelade eller annars. Eller annars? Jag visste bara att det inte skulle vara trevligt om det blev ett annars. Jag var tvungen att se till att det inte blev ett annars, men jag anade också att bråttom nu inte längre betydde idag eller imorgon, det betydde snarare inom de närmaste hundra-tvåhundra åren. Jag visste det, och jag visste också med ens att inget av breven hade någon adress, bara ett namn skrivet på sig. Så jag började med det jag antog låg överst, jag kunde inte läsa vad det stod på det för jag såg det inte så högt upp, men brevbäraren hade först frågat efter en monsieur Calais. Utan att stänga dörren bakom mig eller att byta om till mer passande kläder, min morgonrock fick duga, började jag gå ner för trapporna och ut i världen. Jag var brevbärare nu, och hade säkert tusen brev utan adresser, bara namn, att dela ut innan jag skulle få vila. Alltid denna vila.

Du som vilar i gräset, magiska händer

Visa män komma sjunga

och träden buga

adventsljusstakar slockna

blåklockor slå, slå.

Kaffet svalnar för snabbt i koppen

våra namn trillar av.

Du.

torsdag 1 januari 2009

Nytt år, nya utmaningar

Daft Punk är bästa bandet och Around the world har allt en bra låt behöver. Vi gör vår grej med den.


1 januari

Hemma från resan till Härnösand, där julen och ett bröllop firades. Kroppen är tyst och alla muskler är dämpade, huvudet viskar för att inte störa. Så känns det, och jag gissar att det är utmattning. Jag är inte gjord för stora fester, jag är gjord för en liten skrubb eller krubba där jag kan läsa, tänka, skriva och rädda världen i det lilla. Ändå har vi i familjerådet nu bestämt att det är Malmö vi ska flytta till, om allt går vägen i vår. Och jag säger adjö till Galiléen där jag har vandrat hela mitt liv, säger adjö till så mycket känns det som. Nyårsafton firade vi stilla hemma, vi dansade i vardagsrummet, drack cider, Trocadero och vid tolvslaget en liten flaska champagne. För fyra år sedan såg vi fyrverkerierna från våra vardagsrumsfönster där Kristianstads skyline står som en tavla - vattentornet, kyrkan, hotellets torn, husen runt lilla torg, vattenriket bakom. I år såg vi fyrverkerierna genom samma fönster. Sen sov vi, sen vaknade vi och tog en nyårsdagspromenad på andstigar, tittade på många gräsänder, gick inom trefaldighetskyrkan och tände två ljus och lyssnade på tomrummet, gick ner i parken och hälsade på skånegäss och skrapade en trisslott, gick förbi vår närbutik Europalivs för att köpa curry men den var slut, 2008 var också slut, så vi gick hem igen. Hem. Hem.

Hem.

Hem.